Weblog

__________________________________________________________________________________________

Een mooi filmpje van een gitarist en een gitaarbouwer. Die kunnen niet zonder elkaar.

 

 

Hier verteld de bekende gitarist David Russel over studeren.

_________________________________________________________________________________________

Zenuwachtig voor een optreden?

Gitaristen kunnen daar behoorlijk last van hebben, we spelen dan minder goed dan we graag zouden willen. Wat kan je eraan doen? Zorg dat je goed uitgerust bent. Zorg er voor dat je tijdens het optreden niet wordt overvallen door dingen waar je niet op had gerekend. Wees daarom op tijd, zodat je de tijd hebt om ter plaatse de situatie te verkennen. Neem de tijd om goed in te spelen en durf te accepteren dat je wat minder presteert als de omstandigheden tegenzitten. Als er op dat moment niets aan is te doen, probeer er dan het beste van te maken. Accepteer dat je hebt gedaan wat je kon en ervaar het niet als een persoonlijk falen. Het medicijn tegen podiumangst is te zorgen dat je op het podium iets te vertellen hebt. Bijv. een nieuw stuk willen laten horen, je nieuwe cd of een uniek samenspel project presenteren, een evenement muzikaal omlijsten etc. Maak het doel belangrijker dan jezelf.

_____________________________________________________ 

Componist Eshan Saboohi

Eshan Saboohi is een Iranese componist. Dit is zijn website. http://www.ehsansaboohi.com/en_US/Pages/Home/ Hij heeft o.a. een stuk geschreven voor twee gitaren en samen met Sjaak ben ik dit aan het instuderen. We willen hiervan begin volgend jaar een mooie opname hebben en hiermee de componist verrassen.

______________________________________________________________________________________

Studeren

Het moment waarop je studeert  is belangrijk, omdat je uitgerust en geconcentreerd moet zijn. ’s Morgens spelen is vaak effectiever dan ’s avonds, als je na een lange dag moe bent en je moeilijk kunt concentreren. Probeer iedere dag minimaal een half uur te studeren. Als er eens een keer een dag uitvalt is dat niet erg, maar probeer dit zo veel mogelijk te voorkomen door er in je planning rekening mee te houden. Organiseer het studeren  zo dat je al hetgeen waar je mee bezig bent voldoende aandacht geeft. Je kunt door de week heen bepaalde oefeningen of stukken afwisselen, maar daar moet je dan wel een oefenschema voor maken om goed te kunnen zien hoe je dit vorm geeft.

Verbinding

Muziek is een middel bij uitstek om verbinding te creëren. De verschillende hersengebieden die aangesproken worden bij musiceren, zijn ook actief in de interactie tussen mensen. Wanneer je studeert, neem je de tijd om nieuwe vaardigheden te trainen, zodat je in een ensemble aandacht kunt geven aan het samen musiceren. Het is dus niet verwonderlijk, dat actieve muziekbeoefenaars sociaal beter presteren.

Rust en ontspanning

In onze samenleving die vol prikkels is, komen zeker gevoelig begaafde kinderen en volwassenen vaak niet aan de rustmomenten toe die zo belangrijk voor hen zijn. Iedere dag een half uur ontspannen muziek maken kan zo’n rustmoment creëren. Hierbij is ontspanning wel het sleutelwoord. Geduld met jezelf hebben leidt bij musiceren tot grotere muzikale prestaties. Muziek is tijdskunst en rijpingstijd werpt vruchten af. Voor technische moeilijkheden kan een strak studieschema goed werken, maar voor het echte muziek maken moet je gewoon tijd nemen. Succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s